Henk en Eltje Bos verkochten in 2014 hun melkveehouderij in Papenvoort en zetten sindsdien alleen hun akkerbouwtak voort. Ze wonen nu in een stijlvol verbouwde boerderij in Rolde.
“Erwin bedong tijdens de verkoop dat we nog tien jaar van de schuur op dit erf gebruik kunnen maken. Zelf waren we daar nooit opgekomen!”
familie bos

"Maar dat ons bedrijf slechts één jaar te koop heeft gestaan, heeft ons verrast. We hebben nooit het gevoel gehad dat HuitingSchoon hier als relatief jong makelaarskantoor op aanstuurde. Integendeel. De makelaar, Erwin Huiting, schetste zelfs het scenario dat we er meer tijd voor moesten uittrekken.

Eigen ruimte geven
De keuze voor HuitingSchoon was niet ingewikkeld. We kenden Erwin al als agrarisch makelaar; in het verleden hadden we via hem grond gekocht. Natuurlijk, hij woont hier in de buurt. Je komt elkaar tegen. Maar het klikte gewoon. Dan kun je snel met elkaar schakelen. Erwin is sowieso gemakkelijk te bereiken. Ook weet hij complexe zaken steeds duidelijk uit te leggen. Hij spreekt onze taal, begrijpt onze wensen. Wat prettig is, is dat we een open verstandhouding hebben. Erwin kan ons vanuit zijn expertise zeker wel confronteren met zijn inzichten en advies. Daar praat je dan over en dat is goed. Maar wat we vooral sterk vinden, is dat hij ons toch steeds de ruimte heeft gegeven om onze eigen weg te kiezen. Dat wilden we. Het is tenslotte ons bedrijf, ons leven. En je bedrijf kun je maar één keer verkopen.
 
Juiste vergunningen
In Papenvoort hebben we ruim twaalf jaar geboerd. Eerder hadden we een boerderij in Balloo, het ouderlijk bedrijf waar we als vijfde generatie molken. Het was moeilijk, toen, om daar vanwege natuurontwikkeling te moeten stoppen. Ook daarom hebben we ervoor gezorgd dat ons bedrijf in Papenvoort aantrekkelijk bleef. Als een van de eerste Drentse bedrijven verkregen we bijvoorbeeld een Natuurbeschermingswetvergunning. Ook de zogenaamde 250 meter verordening, vanwege verzuringsgevoelige grond, hebben we met succes aangevochten. Juist die voorwaarden zijn doorslaggevend geweest tijdens de verkoop in Papenvoort.
 
Anders kijken
De beëindiging van onze melkveehouderij voelt geweldig. We hebben het idee dat we eindelijk een eigen leven krijgen. Om vier uur ’s middags is er geen druk meer, en dat zeven dagen per week. De akkerbouwtak met bijna 50 hectare hebben we aangehouden. Bewust. Er is dus nog voldoende te doen. Aanvankelijk dachten we dat we op zoek moesten naar een nieuwe woonboerderij met een schuur voor de werktuigen. Maar HuitingSchoon kijkt daar anders naar. Erwin bedong tijdens de verkoop dat we nog tien jaar van de schuur op dit erf gebruik kunnen maken. Zelf waren we daar nooit opgekomen! Daarnaast kunnen we hier nog een jaar blijven wonen. Dat zijn van die momenten dat je blij bent dat je een makelaar hebt ingeschakeld die anders denkt, nieuwe oplossingen zoekt. Nu kunnen wij op ons gemak uitkijken naar een mooie plattelandswoning in de buurt van Papenvoort.”

Relevante onderwerpen